Klooster Sankt Ludwig: echte historie

 

In mei 1906 legt Broeder Symphorian de eerste steen voor het immense gebouw. En als broeder Quintilian zijn spoorlijntje klaar heeft, kan er met voortvarendheid gebouwd worden aan het klooster.

Zo begint de geschiedenis van College Sankt Ludwig in Vlodrop.

Maar de werkelijke geschiedenis van het college begint op 12 oktober 1870 wanneer de paters Franciscanen in St. Annaberg hun eerste college openen. Na diverse verhuizingen, al of niet gedwongen, vestigen de paters in 1909 in Vlodrop-Station hun college en internaat.

Een college en klooster dat in een uithoek van Nederland door Duitse paters gebouwd wordt. Waarom juist in Vlodrop? Wat speelt zich af in het immense gebouw tijdens de beide wereldoorlogen?  En waarom verlaten de paters Franciscanen al na 70 jaar het imposante bouwwerk?

De tand des tijd knaagt aan het kloostergebouw, soms geholpen door de mens. Lange tijd is de grote vraag of het gebouw de 100 jaar haalt of dat sloop het lot bezegeld.  En zo niet, zou de natuur dan bezit nemen van het kloostergebouw en zo een unieke biotoop toevoegen aan het Nationaal Park de Meinweg?

Het lot lag in handen van de Nederlandse politiek en rechtspraak.

In 2015 is er duidelijkheid gekomen.  Een onomkeerbaar einde aan een bijzondere cultuur-historische belevenis.

Er herinnert nog maar weinig aan de vele verschillende bewoners en eigenaars die het monumentale gebouw kenden. De meeste gebouwen zijn afgebroken, vele gronden hebben hun oorspronkelijke bestemming verloren of zijn naar de wensen van de huidige eigenaren ingericht.

En van de een van beide smalspoorlocjes rest niets van de andere alleen maar delen van de stoomdom en van de nummerplaat.

 

Datum:     donderdag 17 augustus.

Plaats:     Golfbaan “de herkenbosche” Herkenbosch

Aanvang   19.30 uur

Zaal open  19.00 uur

Kosten     € 10,00 (inclusief koffie en vlaai)

Aanmelding vanaf 20 juli: (maximaal 50 plaatsen) verplicht

 

 

Een grensoverschrijdende wandeling van 7 km tussen twee kloosters (Dalheim en Sankt Ludwig)

IVN Roermond https://www.ivn.nl/afdeling/roermond-eo

organiseert 20 augustus 2023 een Natuur/cultuurwandeling

Een grensoverschrijdende wandeling van 7 km tussen twee kloosters (Dalheim en Sankt Ludwig) met veel natuurbeleving en historie, intiem met elkaar verweven.

Dat het voormalige klooster St Ludwig in bossen van de gemeente Vlodrop bij Vlodrop Station, nu in Nationaal Park De Meinweg, lag is heel bekend. Dat er vlakbij zo’n 570 jaar lang een veel ouder klooster lag, het Cisterciënzerklooster van Dalheim, weet bijna niemand. Klooster St. Ludwig is nog niet zo lang geleden afgebroken en heeft plaats moeten maken voor de Maharishi European Research University (MERU). Het klooster van Dalheim werd in 1802 door de Franse bezetter onteigend, verkocht en vervolgens ook tot op de grond toe afgebroken. Van de beide kloosters is bijna niets meer over.

Datum:     zondag 20 augustus

Plaats:     P-plaats Vlodrop Station

Aanvang:  10.00u

Gratis voor IVN-leden en kinderen, niet-leden € 3,00 p.p.

De gidsen zijn: Jan Schreurs en Coen Thevissen

Aanmelden niet nodig.

   

 

Lezing “100 jaar boren naar kolen”

Met de diepteboring van de ” Bergwerk Vereeniging voor Nederland” in 1862-1863 startte een periode van precies100 jaar waarin Midden-Limburg hoopt op het verkrijgen van een echte kolenmijn. Werden de plannen en pogingen begin 1900 nog gereserveerd ontvangen, die van 1925 veroorzaakte een onrust die te vergelijken was met de goudkoorts in het Verre Westen. Hoeveel mensen kochten niet een stukje grond op de Meinweg in de hoop om dit met veel winst te kunnen verkopen? En in Roermond was geen huis meer te krijgen. Zelfs de plannen van 1941 gaf de Roerstreek hoop op enige welvaart dit ondanks de oorlogssituatie waarin ons land zich toen bevond.

Toen in 1952 de beslissing viel om op het hoogplateau van de Meinweg de grootste en moderne kolenmijn van Europa aan te leggen, kwam de gehele Roerstreek in een euforische stemming. Roermond zag de kans om zich als dé stad van Midden-Limburg te profileren. En al snel werd de “oude tunnel” aangelegd om als springplak te dienen bij het annexeren van het achterland.

De gemeente Melick en Herkenbosch en de gemeente Vlodrop kregen een burgemeester wiens manier van denken en handelen thuis hoorde bij een stad van honderdduizend inwoners en niet bij een dorpje van enkel duizenden zielen.

Juist 10 jaar duurde het voor dat de hoop op welvaart vervlogen was. Maar onder leiding van een ambitieuze burgemeester, vol met de meest onwaarschijnlijke ideeën en plannen, had de Roerstreek geen tijd om te treuren en te protesteren. De schachten van de Staatsmijn Beatrix behoorden steeds meer bij “Er was eens een …”

Nu is het meer dan 60 jaar geleden dat de plannen van een Midden-Limburgse kolenmijn in de kast gingen maar de erfenis van het zwarte goud diep onder de grond is in de Roerstreek alom aanwezig.

Dat er in deze regio gericht onderzoek gedaan wordt is te danken aan Friedrich Honingmann die in 1884 rond Hückelhoven gaat boren naar kolen. De eigenaar van de “Gewerkschaft Hückelhoven”, de latere mijn Sophia-Jacob.

Met het van staatswege boren wordt in Vlodrop gestart en wel op 25 november 1904. - Op station Roermond worden daarvoor 14 wagonladingen materiaal aangevoerd.

Medewerker van het eerste uur is de in Sint Odiliënberg  geboren Joannes Wijnandus Peters (03-07-1877).  Hij is machinist op de boortoren. Vanaf 9 mei 1906 oefent hij deze functie uit op het Openbaar Slachthuis in Roermond.

 

Deze streek zou een volledig ander aanzien hebben wanneer er daadwerkelijk een kolenmijn was gekomen. Zo zou de Roer gekanaliseerd/genormaliseerd zijn tot aan de brug in Vlodrop maar er zou waarschijnlijk ook een kanaal gekomen zijn van Vlodrop, tussen Melick en Herkenbosch door, naar het huidige industrieterrein Roerstreek.

In 1956 was er een en al hoop en opperste stemming over de bouw van nieuwe kolen in Herkenbosch, ofschoon men overal hartstochtelijke volhoudt dat deze in Vlodrop ligt, zeker wanneer in dat jaar koningin Juliana op bezoek komt.

Nu was niet iedereen zo blij met de komst. Een van de medewerkers Petrus Hubertus (Piet) Vervoort (27-11-1928) verwoordde dit als volgt:

“Alles moest van te voren “blitzeblank” gepoetst en opgeruimd worden. Dit werk nam enkele dagen in beslag. Na een half uurtje was ze weer verdwenen.”

Eigenlijk had de nieuwe kolenmijn naar haar genoemd moeten worden. Haar moeder en grootmoeder waren haar immers voorgegaan

 

Datum:              woensdag  19 juli 2023 / donderdag 20 juli 2023

Plaats:            Golfbaan “de herkenbosche” Herkenbosch

Aanvang:         19.30 uur

Zaal open:       19.00 uur

Kosten:           € 10,00 (inclusief koffie en vlaai)

Aanmelding:     verplicht

Per dag zijn er maximaal 50 plaatsen beschikbaar en zijn er tenminste 20 aanmeldingen nodig om doorgang te vinden.

Indien er te weinig aanmeldingen zijn op de door u gekozen dag nemen wij contact met u op.

https://deherkenbosche.nl/lezing